Tuesday, October 17, 2017

Resepi Asam Pedas Ikan Mayong.

Asalamualaikum & Selamat Sejahtera semua..

Asam pedas ikan mayong adalah lauk kegemaran sis. Sedap sangat kalau kena dengan cara masakannya. Resepi ini sudah tentu turun dari mak sis. Bagi mereka yang tidak tahu rupa ikan mayong. Ini adalah jenis ikannya. 


Masa pilih ikan tu, carilah ikan mayung putih, sebab isinya lembut & lebih sedap dari yang mayung hitam.


Sis lebih suka memilih bahagian kepala untuk dijadikan asam pedas, sebab bahagian kepala paling berlemak & sedap untuk dimakan. Isi memang tidak banyak, tapi part insang & kulit dibahagian kepala itu yang sis suka. Bagi mereka yang lebih suka makan isi, pilihan kepala mungkin kurang nikmat bagi anda. 
 

Ini resepinya, selamat mencuba: 

Dikisar:  
* 1 1/2                Labu Bawang Putih
* 3 biji                 Bawang Besar 
* 4 inci                Halia  
* 4 inci                Kunyit 
* 5 senduk         Lada kisar (lada kering dibuang biji, direbus & dikisar)


Bahan tumisan yang lain:
* 1 sudu             Halba
* 4 biji                Limau kasturi atau 1/2 cawan air asam jawa
* 2 inci               Belacan
* 3 senduk        Minyak masak
* 2 kg                 Ikan mayong 
* 5 tangkai        Daun Kesum
* 3 biji                Bunga Kantan
* 5 sudu             Garam kasar
* 1 sudu             Gula (jika perlu)


Cara memasak:
  1. Panaskan minyak & gorengkan halba sehingga garing. 
  2.  Masukkan bahan yang telah dikisar.
  3. Masukkan belacan, tumis sehingga garing & naik bau.
  4. Masukkan, air perahan limau kasturi/ air asam jawa.
  5. Kemudian, masukkan ikan mayong, masukkan air sehingga menutupi ikan jangan terlampau banyak air, sebab nanti kuah menjadi cair.
  6. Renehkan sehingga kuah menjadi pekat & ikan masak.
  7. kemudian masukkan daun kesom.
  8. Renehkan seketika sehingga daun menjadi sedikit layu.
  9. Tutup api & terus masukkan garam dan gula jika suka.       

Hidangkan bersama nasi,pucuk paku goreng atau ulam-ulaman. Semestinya makanan tengah hari anda akan menjadi yang terbaik pada hari tersebut. 


Selamat mencuba!!!!

No comments: