Asalamualaikum & Selamat Sejahtera semua..
Masa pilih ikan tu, carilah ikan mayung putih, sebab isinya lembut & lebih sedap dari yang mayung hitam.
Sis lebih suka memilih bahagian kepala untuk dijadikan asam pedas, sebab bahagian kepala paling berlemak & sedap untuk dimakan. Isi memang tidak banyak, tapi part insang & kulit dibahagian kepala itu yang sis suka. Bagi mereka yang lebih suka makan isi, pilihan kepala mungkin kurang nikmat bagi anda.
Ini resepinya, selamat mencuba:
Dikisar:
* 1 1/2 Labu Bawang Putih
* 3 biji Bawang Besar
* 4 inci Halia
* 4 inci Kunyit
* 5 senduk Lada kisar (lada kering dibuang biji, direbus & dikisar)
Bahan tumisan yang lain:
* 1 sudu Halba
* 4 biji Limau kasturi atau 1/2 cawan air asam jawa
* 2 inci Belacan
* 3 senduk Minyak masak
* 2 kg Ikan mayong
* 5 tangkai Daun Kesum
* 3 biji Bunga Kantan
* 5 sudu Garam kasar
* 1 sudu Gula (jika perlu)
Cara memasak:
- Panaskan minyak & gorengkan halba sehingga garing.
- Masukkan bahan yang telah dikisar.
- Masukkan belacan, tumis sehingga garing & naik bau.
- Masukkan, air perahan limau kasturi/ air asam jawa.
- Kemudian, masukkan ikan mayong, masukkan air sehingga menutupi ikan jangan terlampau banyak air, sebab nanti kuah menjadi cair.
- Renehkan sehingga kuah menjadi pekat & ikan masak.
- kemudian masukkan daun kesom.
- Renehkan seketika sehingga daun menjadi sedikit layu.
- Tutup api & terus masukkan garam dan gula jika suka.
Hidangkan bersama nasi,pucuk paku goreng atau ulam-ulaman. Semestinya makanan tengah hari anda akan menjadi yang terbaik pada hari tersebut.
Selamat mencuba!!!!
No comments:
Post a Comment